هرکس خود را نشناسد، به غیر خود نادانتر باشد . [امام علی علیه السلام]
Learning Sciences / علوم یادگیری
کتاب روان شناسی زبان
یکشنبه 97 اردیبهشت 23 , ساعت 7:13 عصر  

زبان پدیده ای فردی و اجتماعی است که زندگی انسان را احاطه کرده است. از آنجا که فرد با زبان می اندیشد و خواسته های خود را به دیگران انتقال می دهد، ضرورت دارد نقش زبان در جریان یاددهی یادگیری مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد. روان شناسی زبان از جمله حوزه های های بین رشته ای در علوم انسانی است که به ما کمک می کند تا دانش آگاهی خود را از زبان و چگونگی یادگیری آن افزایش دهیم. چنانچه از نام آن بر می آید، روان شناسی زبان، علمی است که روان شناسی و زبان شناسی را به هم مربوط می کند.

  روان شناسی زبان، رشته ای است علمی که روان شناسی، زبان شناسی وعلوم تربیتی را با یکدیگر پیوند می دهد. وقتی که کاربرد روان شناسی زبان مطرح باشد؛ موضوع علوم تربیتی است، هنگامی که ویژگی های روانی زبان در رابطه با مغز و رشد شناختی وارتباط انسانی مورد توجه باشد، مسئله روان شناسی است و موقعی که جنبه های ساختمانی، علامتی، گفتاری و نوشتاری آن تاکید شود، موضوع زبان شناسی است. توجه به روان شناسی زبان بیشتر از این جهت است که زبان یکی از فعالیت های اساسی ذهن آدمی است و یک وسیله ی فوق العاده مهم ارتباطی برای انسان و رشد اوست.

امروزه در نظام های آموزشی مطالعه درباره یادگیری زبان بقدری اهمیت پیدا کرده است که در رشته هایی همچون آموزش ابتدایی ، دانشجویان این موضوع را به عنوان واحد درسی دانشگاهی می خوانند. آنها در این واحد درسی با ماهیت زبان فارسی، مبانی یادگیری زبان، سطوح زبانی و مشکلات آموزش زبان آشنا می شوند تا از این رهگذر بتوانند اطلاعات لازم را برای تدریس مهارت های زبانی فارسی کسب کنند.

این کتاب از 6  فصل تشکیل شده است. در فصل اول رشته روان شناسی زبان، تاریخچه و قلمروهای روانشناسی زبان بررسی می شود. در فصل دوم مبانی زیست شناختی زبان با توجه به دستگاه عصبی و مغز مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. فصل سوم با عنوان مبانی زبان شناختی به سطوح آوایی، صرفی و نحوی یا دستورزبان فارسی می پردازد. در فصل چهارم شما می توانید اطلاعاتی درباره نظریه های مطرح در حوزه روانشناسی زبان بدست آورید. با توجه به مبانی زیست شناختی، زبان شناختی و روان شناختی، در فصل پنجم مطالبی درباره اختلالات زبانی مطرح شده است. در نهایت در فصل ششم موضوع دوزبانگی و مسائل مربوط به آن مطح شده است. (دکتر حسین قاسم پورمقدم، انتشارات دل نگار، 1396)

 


نوشته شده توسط دکتر حسین قاسم پورمقدم | نظرات دیگران [ نظر] 
کتاب روش شناسی تدریس محتوا
دوشنبه 93 اسفند 4 , ساعت 6:58 عصر  

روش شناسی تدریس محتوا تلاش می‌کند فرصت‌های خوبی برای مطالعه انتقادی برنامه درسی ، سرفصل‌ها ، روش‌ها ، تکنیک‌ها و مهارت‌های تدریس برای معلمان فراهم کند. از آن جایی که روش‌شناسی تدریس محتوا ماهیت دقیق محتوا را آشکار می‌کند، معلمان می‌توانند مناسب‌ترین روش تدریس را برای قضاوت در مورد محتوا‌ها انتخاب نمایند. هر معلمی باید خصوصیات رشته تدریس خود را بداند. آشنایی با ساختار رشته در درک واحد‌ها، خرده واحد‌ها و ارتباطات متقابل آنها مفید خواهد بود. اگر معلم ارتباط بین واحد‌های درسی با واحد‌های دیگر و رشته‌های دیگر را بداند، توانایی درک توسط دانش‌آموزان توسعه خواهد یافت. برنامه درسی، سرفصل ها و کتاب‌های درسی به یکدیگر متصل هستند. کتاب درسی وسیله‌ی مهمی برای تدریس است. از این رو، در فرآیند تعلیم و تربیت اهمیت زیادی دارد. هر معلم نیاز دارد برنامه درسی، سرفصل‌ها و کتاب درسی موضوعش را در سطح تدریس مطالعه کند و آن را به دید انتقادی بسنجد. او می‌تواند کمبودها، عیب‌ها و خطا‌ها را بر طرف کند و تدریس خود را کامل کند. محتوا نمی‌تواند آن طوری که هست یاد گرفته شود. انجام ماهرانه تدریس نیاز به درک عمیق محتوا دارد. تحلیل محتوا معلمان را برای کسب دانش عمیق آماده می‌کند. محتوا می‌تواند با استفاده از دو رویکرد ارزشیابی و رویکرد روان‌شناسی تدریس شناختی تحلیل شود . زمانی که محتوا از نقطه نظرتکنیک ارزشیابی تحلیل می‌شود، معلمان ماهیت محتوا مانند مفاهیم، اصول، نقش‌ها، اشکال، تعاریف، حوادث، استنباط‌ها، تعمیم‌ها واقع شده در محتوا را درک می‌کنند. رویکرد روانشناسی تدریس شناختی ، فرآیند‌های یادگیری دانش‌آموزان را که در درک محتوا درگیر هستند، مورد ملاحظه قرار می‌دهد. چاپ اول این کتاب در زمستان 93 توسط انتشارات داستان منتشر شده است. برای تهیه آن به ناشر یا مترجمان ایمیل بزنید.....



نوشته شده توسط دکتر حسین قاسم پورمقدم | نظرات دیگران [ نظر] 
کتاب راهبری برنامه درسی در مدرسه
جمعه 93 بهمن 24 , ساعت 6:42 عصر  

 

این کتاب در باره چگونگی انجام کار برنامه ریزی درسی است.برنامه ریزی درسی کار کرد اساسی مدیریت در مدرسه است زیرا از طریق فرایند برنامه ریزی درسی، هدف و فعالیت مشخص و تصمیم منطقی را در مدارس اتخاذ می کنیم. برنامه ریزی درسی اغلب مدرسه ناکارآمد را از مدرسه کارآمد تقکیک می کند. مدرسه بدون برنامه درسی مشخص می تواند شبیه به یک کشتی بدون سکان باشد که فاقد جهت بوده و به آسانی از مسیر خارج می شود . انسان های بسیار متفاوتی در مدرسه می توانند در امر برنامه ریزی درسی سهیم باشند که شامل سیاست گذاران ، مشاوران ، مسئولان آموزشی، سر گروه های آموزشی و معلمان کلاس می شود. برنامه ریزی درسی بیشتر از آنکه یک عنوان باشد، یک فعالیت است که روشن می کند راهبر برنامه درسی در موسسه آموزشی چه چیز هایی را آماده کند .گاهی ممکن است فردی بدون هیچ آمادگی رسمی یا درک واقعی از کار آموزشی به عنوان راهبر مدرسه منصوب گردد. این کتاب چنین افرادی را از طریق فرایند های توسعه، که در سازماندهی یک مدرسه باید عمیقا رعایت شود، راهنمایی می کند. چاپ اول این کتاب در بهار 1393 توسط انتشارات داستان منتشر شده است. برای تهیه آن به ناشر یا مترجمان ایمیل بزنید.....


 


نوشته شده توسط دکتر حسین قاسم پورمقدم | نظرات دیگران [ نظر] 
کتاب' راهبردهای مطالعه و یادگیری'
سه شنبه 93 دی 30 , ساعت 11:18 عصر  

افراد به طورمؤثر با روش‌های مختلف مطالعه می‌ کنند،  هیچکس نمی‌تواند به شما بگوید که چگونه مطالعه کنید اما دانستن راهکارهای مفیدی که دیگران کشف کرده‌اند، به شما کمک خواهد کرد تا مهارت‌های مطالعه­ خود را بهبود بخشید. در نتیجه، شما آنقدر وقت ندارید که فقط از طریق تمرین و  آزمون و خطا بیاموزید. بهترین زمان برای بررسی مطالعه، یادگیری و تکنیک­های  امتحان، در آغاز دوره­ تحصیلی است. شما احتمالاً متوجه می­ شویدکه تکنیک­هایی در مدرسه به شما آموزش داده شده است و شما مایلید تا جایی که امکان دارد، با آن تکینیک­ها از آغاز نیمسال، بیش­ترین تلاش خود را بکنید.این کتاب به شما کمک می کند تا با خواندن آن به طور موثر و کاربردی در رشته تحصیلی دانشگاه موفق شده و با برنامه ای حساب شده مطالب مطالعه شده را درک کنید. فصول کتاب عبارت است از: مطالعه - مراقبت از خود - روابط و دوستی ها - استفاده بهینه از زمان - یادداشت برداری - تفکر و سازماندهی - خودشناسی - بخوانید و بیاموزید - بنویسید وبیاموزید - بیان نظرات - کار بر روی مطالعه ویژه - آمادگی برای امتحانات - امتحان دادن . چاپ اول این کتاب در سال 1391 توسط نشر فرتاب منتشر شده است. برای تهیه کتاب به ناشر یا مترجم ایمیل بزنید. 



نوشته شده توسط دکتر حسین قاسم پورمقدم | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

Learning Sciences / علوم یادگیری

دکتر حسین قاسم پورمقدم
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 7 بازدید
بازدید دیروز: 14 بازدید
بازدید کل: 486645 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
گوش دادن[2] . هدفها . ارتباط زبانی . انتخاب و سازماندهی روشها . انعطاف پذیری . برنامه درسی زبان ملی‏ - آموزش زبان ملی در دوره ابتدایی . پیام - شناخت زبان - ارتباط زبانی- ذهن و زبان . تجربه زبانی . تفکر مدار . خاستگاه برنامه . راهنمای برنامه درسی زبان فارسی . روش تدریس . زبان آموزی . زبان شناختی . سازماندهی محتوا . شناخت گرایی . شیوه تدوین کتابهای فارسی . عناصر برنامه . عناصربرنامه . فهمیدن . قابلیت مدار .
نوشته های پیشین

برنامه ریزی درسی
علمی و پژوهشی
برنامه درسی فارسی
مهارت های زبانی
نظام آموزشی آلمان
اخبار
خواندن
معرفی کتاب
لوگوی وبلاگ من

Learning Sciences / علوم یادگیری
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

چهار مرحله برای آموزش درک مطلب
درک مطلب
تولد رویکرد ارتباطی در آموزش زبان
مهارت های اساسی قرن حاضر
تلفیق در برنامه درسی - الگوی هانتر و شریر
الگوی طراحی برنامه درسی سیلور و الکساندر
انتخاب و سازماندهی محتوا
راهنمای برنامه درسی حوزه های تربیت و یادگیری
هفت اصل طلایی یادگیری
کلاس انشا : باران
راهبردهای عمومی فهم خواندن
آموزش از راه دور
اهمیت سواد خواندن
[عناوین آرشیوشده]