علاقه و مطالعه ثمربخش:
مطالعه ثمربخش از دو عامل متأثر است. یکی علاقه نسبت به مطلب خواندنی، دیگر کاربرد ماهرانه فنون مطالعه. علاقه نسبت به مطلب خواندنی سبب میشود تا شخص به مطالعه بیشتر بپردازد. مطالعه بیشتر منجر به بهتر شدن فنون مطالعه میشود، کاربرد فنون بهتر مطالعه را آسانتر، سریعتر و لذت بخشترمیسازد در نتیجه علاقه خواننده نسبت به مطالعه افزایش مییابد و سبب میشود تا او به مطالعه بیشتر بپردازد از خواندن مطالبی که باید بخواند دوری نکند و در زمان کمتر مطالب بیشتری را بخواند.
روشهای مطالعه:
روش 1 ـ خواندن اجمالی
هدف از خواندن اجمالی دست یافتن به نکات و مطالب مهم کتاب و کشف ساختمان مواد و مطالب در یک زمان کوتاه با سرعت زیاد است. روش خواندن اجمالی مبتنی است بر یک نمونهگیری سریع از نکات اساسی و صرفنظر کردن از جزئیات.
روش 2 ـ تند خوانی
هدف از تند خواندن یا سریع خواندن یک کتاب کسب یک آشنایی کلی با مطالب کتاب از طریق مرور کتاب با یک سرعت فوق العاده زیاد است . نتیجه کار یک آگاهی خیلی وسیع ولی نه خیلی دقیق از محتوای کتاب یا مطلب خواندنی است.
روش 3 ـ عبارت خوانی
هدف عبارت خوانی افزایش سرعت مطالعه است از طریق خواندن عبارات و جملات به عوض خواندن کلمات و در نتیجه افزایش سرعت و درک مطلب .
روش 4 ـ دقیق خوانی
هدف دقیق خوانی درک کامل مطالب خوانده شده و نگهداری آنها به طرزی منظم و منطقی در حافظه است به طریقی که یاد آوری آنها برای استفادههای بعدی میسر باشد فنون اساسی روش دقیقخوانی عبارتند از : سازمان دادن ـ حاشیه نویسی و علامت گذاری و خلاصه کردن.
روش 5 ـ خواندن تجسسی
هدف خواندن تجسسی افزایش دامنه تمرکز حواس و درک عمیقتر معانی است.
روش 6 ـ خواندن انتقادی
هدف از خواندن انتقادی دستیابی به قضاوت مستدل و درگیری عمیقتر با مطالب از طریق تجزیه و تحلیل معانی است.
روش 7 ـ خواندن برایدرک زیباییو جنبههای هنری مطلب
هدف از خواندن برای درک زیبایی افزایش آگاهانه و لذت بردن از کارهای هنری است.
گزینش یک شیوه مطالعه:خواندن یک فعالیت پیچیده است و هیچ روشی به تنهایی نمیتواند پاسخگوی همة موفقیتها باشد همة انواع مطالعه نیازمند به ترکیبی از فنون و روشهای مطالعه هستند. برای انتخاب بهترین ترکیب روشها و فنون مطالعه ابتدا به طور صریح منظور خود را از خواندن و همچنین نوع مطلب مورد مطالعه مشخص کنید بعد تعیین کنید که کدام فنون و روشها به بهترین وجهی منظور شما را تأمین میکند زمانی که انجام این کار لزوم دارد در مقایسه با پیشرفتی که بعداً در سرعت و دقت مطالعه برای شما ایجاد میکند ناچیز است.(برگرفته شده از کتاب: روشهای یادیگری و مطالعه : دکتر علی اکبر سیف)