بهترینِ برادرانت، کسی است که به حق، برای تو بسیار خشم گیرد . [امام علی علیه السلام]
Learning Sciences / علوم یادگیری
برنامه درسی فارسی دوره راهنمایی 1
چهارشنبه 90 اردیبهشت 7 , ساعت 2:44 عصر  

رویکردهای حاکم بر برنامه‌ی درسی فارسی راهنمایی

 رویکرد عبارت است از جهت‌گیری اساسی نسبت به یاددهی و یادگیری و ابعاد گوناگون آن در حوزه‌ی برنامه‌‌ریزی درسی. بر این اساس در برنامه‌ی درسی فارسی راهنمایی رویکردها عبارت­­اند از:

1- رویکرد کلی

 بر اساس این رویکرد (روان‌شناسی گشتالت)، انسان هنگام برخورد با امور و پدیده‌ها ابتدا به کلّ آن‌ها توجّه می‌کند و پس از آن به اجزای سازنده‌ی کل می‌پردازد ؛ به همین جهت در برنامه‌های درسی و مراحلّ یاددهی – یادگیری نیز باید نخست اشکال و صورت‌های کل را به دانش‌آموزان یاد بدهیم، سپس با استفاده از شیوه‌ی تجزیه‌ی کل به عناصر سازنده، اجزای آن را معرّفی کنیم ؛ مثلاً به جای آن که دانش‌آموز شعری را بیت بیت حفظ کند، باید کل شعر را چند بار بخواند و پس از دریافت مفهوم و پیام کلی آن، شعر را حفظ کند. سپس شعر را از منظرهای مختلف دستوری، ادبی، نگارشی، املایی و معنایی بررسی و تحلّیل کند.

2- رویکرد فعّالیّت‌ محوری

 با توجّه به این که بخش قابل توجّهی از ماهیّت زبان و ادبیّات فارسی، مهارتی است و از طریق این مهارت‌ها به جنبه‌های درونی و برونی فرد پرداخته می‌شود، سعی شده است به طور متعادل در طرّاحی برنامه‌ی درسی فارسی راهنمایی به جنبه‌های مختلف دانش‌آموز دوره­ی راهنمایی توجّه کافی شود و متناسب با آن عناصر محتوا و فعّالیّت‌‌های یادگیری سازماندهی شود.

3- رویکرد تلفیقی

 از آن‌جا که درس زبان و ادبیّات فارسی ماهیّتاً تلفیقی و درهم تنیده است، کوشیده‌ایم برنامه‌ی درسی زبان و ادبیّات فارسی به نحوی تلفیق و ارائه شود که در نهایت توانایی‌های ذهنی، درک و فهم، تجزیه و تحلّیل، ترکیب و بازسازی، نقد و داوری، برقراری ارتباط با دیگران، ابراز وجود و بیان احساسات، افزایش قدرت خلّاقیّت و .... تقویت شود. این رویکرد در حوزه‌های زیر انعکاس خواهد داشت:

 1- تلفیق مهارت‌های زبانی

 2- تلفیق مهارت‌های ادبیّات فارسی

 3- تلفیق اطّلاعات و دانش‌های زبانی و ادبی

 4- تلفیق مفاهیم فرهنگی، اجتماعی، دینی و ملّی در محتوا

 5- تلفیق زبان و ادبیّات فارسی با سایر دروس.

4- رویکرد ساختاری

 زبان و ادبیّات ، نظامی از عناصر و مؤلّفه‌‌های مرتبط به هم است که برای رمزگردانی معانی به کار می‌رود. هدف از یاددهی و یادگیری، تسلّط پیدا کردن بر عناصر این نظام است که معمولاً در حوزه‌های آواشناسی، واحدهای دستوری و واژگانی قرار می‌گیرد. بر اساس این رویکرد، برنامه‌ی زبان و ادبیّات باید به گونه‌ای باشد که در نهایت دانش‌آموز نسبت به ساختارهای تشکیل‌دهنده‌ی زبانی و ادبی آگاهی پیدا کند و از طریق مهارت در شناخت جنبه‌های توصیفی زبان، به معانی موجود در آن پی ببرد.

5- رویکرد نقش‌گرایی

 در این رویکرد، زبان و ادبیّات وسیله و ابزاری برای بیان معانی است. به جای توجّه ویژه به عناصر زبانی، به بعد کاربردی و تولیدی زبان و ادبیّات تأکید می‌شود. از عناصر زبان و ادبیّات فقط در حدی سود جسته می‌شود که معنا و کاربرد زبان تسهیل یابد و محتوای برنامه بر اساس معنا سازماندهی شود. بر اساس این رویکرد صورت و ساخت ظاهری زبان اصل نیست بلکه نقش و معنای زبان مهّم است.

6- رویکرد ارتباطی

 در این رویکرد، زبان و ادبیّات وسیله‌ای برای فهم و روابط متقابل افراد و برقراری روابط اجتماعی بین افراد تلقّی می‌شود. هم چنین ، به جای توانش زبانی و ادبی به توانش ارتباطی اهمّیّت داده می‌شود. به درک مطلب بیش­تر از تولید زبان و ادبیّات تأکید می‌شود و در نتیجه ، امکان تماس دانش‌آموز با زبان و ادبیّات واقعی بیش­تر شده و امکان تعامل بین افراد و گروه‌ها افزایش می‌یابد. مهّم‌ترین نکته در این رویکرد این است که آموزه‌ها و ره یافت‌های این رویکرد به گونه‌ای است که هم رویکرد ساختاری و هم رویکرد نقش‌گرایی را در بر می گیرد . شاید بتوان رویکرد ارتباطی را به عنوان یک رویکرد کاملاً تلفیقی در حوزه‌ی زبان و ادبیّات تلقّی کرد که در این صورت از این طریق می‌توان به بسیاری از نیازهای موضوع درسی، دانش‌آموز و جامعه پاسخ داد. (برگرفته از راهنمای برنامه درسی فارسی، 1389)


نوشته شده توسط دکتر حسین قاسم پورمقدم | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

Learning Sciences / علوم یادگیری

دکتر حسین قاسم پورمقدم
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 2 بازدید
بازدید دیروز: 40 بازدید
بازدید کل: 486706 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
گوش دادن[2] . هدفها . ارتباط زبانی . انتخاب و سازماندهی روشها . انعطاف پذیری . برنامه درسی زبان ملی‏ - آموزش زبان ملی در دوره ابتدایی . پیام - شناخت زبان - ارتباط زبانی- ذهن و زبان . تجربه زبانی . تفکر مدار . خاستگاه برنامه . راهنمای برنامه درسی زبان فارسی . روش تدریس . زبان آموزی . زبان شناختی . سازماندهی محتوا . شناخت گرایی . شیوه تدوین کتابهای فارسی . عناصر برنامه . عناصربرنامه . فهمیدن . قابلیت مدار .
نوشته های پیشین

برنامه ریزی درسی
علمی و پژوهشی
برنامه درسی فارسی
مهارت های زبانی
نظام آموزشی آلمان
اخبار
خواندن
معرفی کتاب
لوگوی وبلاگ من

Learning Sciences / علوم یادگیری
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

چهار مرحله برای آموزش درک مطلب
درک مطلب
تولد رویکرد ارتباطی در آموزش زبان
مهارت های اساسی قرن حاضر
تلفیق در برنامه درسی - الگوی هانتر و شریر
الگوی طراحی برنامه درسی سیلور و الکساندر
انتخاب و سازماندهی محتوا
راهنمای برنامه درسی حوزه های تربیت و یادگیری
هفت اصل طلایی یادگیری
کلاس انشا : باران
راهبردهای عمومی فهم خواندن
آموزش از راه دور
اهمیت سواد خواندن
[عناوین آرشیوشده]